Academische Boeken Club — Over Brieven uit Genua

Academische Boeken Club — Over Brieven uit Genua

Academische Boeken Club met hoogleraar stadssociologie Jan Rath over Brieven uit Genua

Interview door Persis Bekkering over ‘Brieven uit Genua’ van Ilja Pfeijffer

Op 2 oktober staat het favoriete boek van hoogleraar Jan Rath van FMG centraal: Brieven uit Genua van Ilja Pfeijffer.
Jan Rath is hoogleraar stadssociologie aan de UvA. Hij heeft veel geschreven over stedelijke economieën en ondernemerschap, vooral dat van migranten, maar legt zich nu toe op de ontwikkeling van stedelijke scenes, inzonderheid de scenes die zijn te vinden in de stedelijke landschappen van distinctieve consumptie en hipsterige levensstijlen. Hij is nooit in het Genua van Ilja Leonard Pfeijffer geweest, maar kent Rotterdam en Istanbul op zijn duimpje, ook steden met een hoog gehalte van sleet, rauwheid, diversiteit en verrassende schoonheid. www.janrath.com

‘Brieven uit Genua’ van Ilja Pfeijffer

lja Leonard Pfeijffer (1986) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba. Pfeijffer woont in Genua.
Brieven uit Genua is de natuurlijke tegenhanger van La Superba, het zeer goed ontvangen boek over Genua van Pfeijffer. Het speelt zich voor het grootste deel af in dezelfde stad. Toch is het ook een heel ander boek. De fictieve auteur uit La Superba heeft in de brieven plaatsgemaakt voor het gelijknamige personage in het barre, bange oord dat werkelijkheid heet: alle brieven zijn echt en voor zover mogelijk werkelijk verstuurd. In die brieven reflecteert de schrijver niet alleen op zijn bestaan als schrijver en op het schrijven zelf, op zijn jeugd in Rijswijk en zijn studententijd in Leiden, maar ook op de gebeurtenissen in de wereld.
Tijdens het schrijven van de brieven ontspint zich het verhaal van een grote liefde die alles verandert. Irritant scherpzinnig, pijnlijk grappig en hartverscheurend eerlijk.

Aandachtspunten

De volgende punten wil Jan Rath graag meegeven tijdens het lezen van het boek:
* prachtige warme taal, heerlijke volzinnen alsof je een banana-split met slagroom opeet
* geweldige humor, vooral ook zelfspot
* strijd van de poeet/auteur om als groot schrijver erkend te worden
* echt/nep, je weet het nooit of Pfeijffer slechts een poseur is of dat hij dingen meent
* mooi tijdsbeeld

Amsterdamse Academische Club, 2 Oktober 2018.
Click hier voor meer